czwartek, 7 kwietnia 2011

Sandacz jak homar

Składniki:
- 1 filet z sandacza, bez ości i skóry, o masie ok. 25 dkg
- pół kostki (100 g) masła extra
- 1 ząbek czosnku
- sól gruba

Czas przygotowania: 15 minut

Filet pokroić w kawałki o wymiarach ok. 1-2 cm. Najlepiej danie wygląda, jeśli mięso ryby jest rozszarpywane widelcem, a nie krojone precyzyjnie nożem. Przypomina wtedy gotowane mięso homara lub kraba.
W garnku zagotować 1 litr wody osolonej czubatą łyżką soli morskiej. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody kawałki sandacza, zdejmując jednocześnie garnek z ognia. Garnek przykryć pokrywką i pozostawić w nim mięso ryby na 10 minut. Kiedy mięso będzie ścięte na biało - gotowe. Masło utrzeć z odrobiną soli i roztartym czosnkiem. Rozpuścić powoli na małej patelni i zlać do gorącej kokilki, najlepiej porcelanowej. Masło pozostanie w niej płynne przez najmniej pół godziny. Blanszowane we wrzątku kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć. Podawać gorące, polewając roztopionym masłem czosnkowym z drobno pokrojonymi warzywami podsmażonymi na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz